čtvrtek 25. dubna 2013

K- Korejská kuchyně - hovězí maso


Jak se to má s kuchyní a tradičními jídly?
Hovězí:


불고기 [bulgogi]  
Bulgogi je jedním z nejpopulárnějších korejských úprav hovězího. Skládá se ze slabě nakrájených plátků
svíce a nebo jiné kvalitnější části hovězího. Je obvykle marinované ve směsi sojové omáčky, sezamového oleje, černého pepře, česneku, cibule, zázvoru a cukru po dobu dvou až čtyř hodin. Bulgogi je tradičně grilované, ale také můžete opékat v troubě, či osmažit na pánvi. Celé stroužky česneku, kolečka cibule a nasekané zelené papriky jsou obvykle připravovány zároveň s masem. 


차돌배이 [čadol baki]
Čadol baki jsou slabě nakrájené kousky bůčku. A ty jsou jednoduše opékány na kamenných, nebo litinových deskách na malých grilech, povětšinou plynových. Maso je tučnější, ale chutná super. Vzhledem k doopravdy jemným plátkům se rychle opeče. A pak si ho dle libosti namáčíte v omáčce (sezamový olej, sůl, pepř). Nebo si ho zabalíte do listu listového salátu, či jiné listové zeleniny.



갈비 [galbi]
Galbi jsou krátká marinovaná hovězí žebra. Marináda se skládá z
 hruškové šťávy,rýžového vína, sojové omáčky, česneku, sezamového oleje a cukru. To je základní marináda, ale existuje celá škála dalších od sladkých po super pálivé. Celé se to opět opéká na grilu a potom si to zabalujete do listů listového salátu.



갈비찜 [galbižim]
Galbijim je převážně vařeno z hovězích nebo vepřových žeber. V průběhu přípravy je přebytečný tuk odstraněn. Ať už před vařením či po. Žebra se pomalu vaří ve velkém hrnci spolu se sojovou omáčkou, sezamovým olejem, jarní cibulkou, drceným česnekem, drceným sezamem se solí, pepřem, cukrem, zázvorovou šťávou. Když je maso skoro vařené mohou se do hrnce přidat čínské datle (Cicimek datlový), oříšky ginka, mrkev a borovicová semínka a znovu uvařit. Můžete se setkat i se Shitake houbou. Obvykle se servíruje v misce s poklopem. 




곱창 구이 [gopčang-gui]
Grilovaná střeva, nezní to super, ale věřte že to za to stojí. Používají se střeva
 jak dobytčí tak vepřová. Je to plněné tenké střívko. Vlastně naše jitrnice. Plněno namletými uvařenými játry, cibulí,.. .Na stejném plátu se grilují kousky hovězího srdce, cibule a plátky brambor. A kolikrát vidíte pořádnou show, když to flambují na soju. Hodně cizinců vážně má obavy to jíst. Ale místní tuto lahůdku zbožňují. A i já. 
A navrch obsahuje spoustu železa a vitamínů. 





육회 [jukhoe]
Jukhoe je takový korejský tatarák.  Obvykle se dělá z hovězího masa, ale můžete najít varianty z jater, ledvin či srdcí. A tu je recept: 
250g svíčkové nebo hovězího boku, Singo - korejskou hrušku, sojovou
 omáčku, cukr nebo med, sezamový olej, 6 stroužků česneku, mletý černý pepř, sůl, pražená sezamová semínka a borovicová semínka. Pokud tyhle ingredience seženete, není nic snažšího než další postup. Hrušku oloupáme a nakrájíme na proužky, naložíme do oslazené vody, tak aby nezhnědla. Smícháním česneku, 1 pl sójové omáčky, 1pl medu, 2pl sezamového oleje a 1/4 čl mletého pepře získáme směs, kterou důkladně promícháme s nadrobno nakrájenou svící a 2 čl sezamových semínek. Někdy se můžete setkat se syrovým žloutkem umístěným navrch. Nakonec se posype hruškou. Podává se s rýží nebo s alkoholem. Nejlépe se soju.

Žádné komentáře:

Okomentovat